Aktualno - Sv. Marjeta niže Ptuja

Title
Pojdi na vsebino
Birmanke so v soboto pripravljale darila za najmlajše. Obiskal jih bo sveti Miklavž v domači cerkvi, v torek, 5.12., ob 17.00.
Včeraj 25.11. smo se z birmanci 8. in 9. razreda že rano zjutraj odpravili na izkušnjo, ki je nebomo nikoli pozabili.
Z vlakom smo se peljali do Maribora, se sprehodili po glavnem trgu, odšli do Mariborske stolnice in obiskali še grob Antona Martina Slomška. Nato pa smo pričeli z dogodivščino. Odpravili smo se namreč na škofijsko gimnazijo, kjer smo imeli obred svete maše, ki jo je vodil mariborski škof, zraven pa so bili navzoči tudi naši duhovniki.

Dan smo popestrili z malico, petjem, igro in pozitivnim vzdušjem. Tam nas je pričakala tudi voditeljica programa, Darja Gajšek in mnogi drugi, ki sodelujejo pri krščanski skupnosti. Bilo nam je zelo všeč, zato se iskreno zahvaljujemo našemu župniku, katehistinjam in staršem, ki so nas spremljali na sveti poti do birme.
Župnikova trgatev.

ZLATA MAŠA
V nedeljo 23.julija 2023 je v naši župniji Sv. Marjeta niže Ptuja, Gorišnica obhajal ZLATO MAŠO  župnik Ivan HOLOBAR.
Ob slovesnosti, ki jo je slavljenec obhajal skupaj s svojimi sorodniki ga je v pridigi nagovoril sobrat - domači župnik g. Andrej Firbas iz župnije Limbuš- Maribor.
Skupaj smo se Bogu zahvalili za dar duhovništva in njegovo prehojeno duhovniško pot.
22.7.1973 je bil posvečen v domači župnijski cerkvi Sv. Pangracija  Griže v Savinjski dolini.
Po posvečenju je bil poslan na župnijo Sv. Barbara v Slovenskih goricah. Dobil je delo v Vurbergu, kjer je maševal in poučeval verouk. Ob premestitvah v juliju 1974 je bil dodeljen za rednega kaplana v Rogaško Slatino. Ker je imela župnija v  so upravi tudi župnijo Sv. Rok ob Sotli, ga je župnik določil za oskrbo te župnije na duhovnem in gospodarskem področju.
Po štirih letih kaplanovanja v Rogaški Slatini je dobil dekret dne 4.aprila 1978 za župnijskega upravitelja. 10.aprila 1984 je bil imenovan za rednega župnika Sv. Marjete niže Ptuja-Gorišnica.

Takrat zagotovo ni slutil, da bo v tej župniji spisal svojo življenjsko zgodbo župnikovanja. Teče namreč že petinštirideseto leto, odkar vodi župljane te župnije in marljivo obnavlja in vzdržuje sakralne in posvetne župnijske objekte. Nikoli ni jemal prenove župnije, kot samoumevno. Vedno se je predobro zavedal, da je le vodnik, da je le sila, ki vleče župnijo naprej in da je še kako pomembno, da ima ob sebi požrtvovalne župljane, in veliko ljudi dobre volje, ki so z molitvijo in finančnimi prispevki gradili župnijo, ki bo vsem v ponos. Vedno je rad poudaril, da ne obnavlja in prenavlja župnije zaradi sebe, ampak zaradi župljanov, zanamcem, zato, da bo vera v župniji rastla in ostala še v prihodnosti, ki je vse prej kot enostavna. S svojo trdnostjo, požrtvovalnostjo in skromnostjo, je tako ne samo župljanom, ampak tudi nam vzgled vere in krščanskega življenja – kako biti Kristjan, v celoti.
Ob tem jubileju se Vam gospod župnik iskreno zahvaljujemo za vse storjeno tukaj pri Sv. Marjeti. Še naprej Vam želimo veliko zdravja, jasnih misli, lahkih korakov, varnih kilometrov v vozilu in veliko opravljenih svetih maš.
Zlatomašniku želimo na njegovi nadaljnji duhovniški poti zdravja, božjega blagoslova in Marijinega varstva.                  HVALEŽNI ŽUPLJANI
Ob jubileju 50 let duhovništva domačega župnika Iva Holobarja, so župljanke društva Cvetje v jeseni, izvezle župniku v dar oltarni prt.
Ob jubileju 50 let duhovništva domačega župnika Iva Holobarja, so župljanke društva Cvetje v jeseni, izvezle župniku v dar oltarni prt.
Cvetna nedelja je v župniji sveta Marjeta vedno nekaj posebnega. Posebnost maše na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesemo v cerkev. Zelenje (oljčne vejice in presmece) smo prinesli, da bi jih blagoslovljene odnesli domov. Vaščani Male vasi in Zamušanov ohranjajo lepo vaško tradicijo izdelovanja velikega presmeca, ki ga slovesno pripeljejo pred cerkev. Starši in stari starši posredujejo tradicijo verskega življenja na svoje otroke in vnuke.
V ospredju bogoslužja cvetne nedelje ni le blagoslov zelenja, temveč procesija v čast Kristusu Kralju in branje pasijona. Vsa liturgija naznanja prihajajoče velikonočne praznike. Evangeljsko poročilo o pasijonu in obredi cvetne nedelje uvedejo vernike v dogodke velikega tridnevja. Bogoslužje cvetne nedelje strne v sebi najpomembnejše dogodke Kristusove zadnje večerje, trpljenja in smrti, ki jih Cerkev na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto obhaja posamično in bolj poglobljeno.
Prišel si k nam kot majhen otrok,
vendar si nam prinesel največji dar,
dar večne ljubezni.
Pobožaj nas
s svojimi malimi dlanmi,
objemi nas s svojimi ročicami
in prodri v naša srca
s svojim blagim jokom.

                          (sv. Bernard)
Na decembrski seji ŽPS smo se člani z majhno pozornostjo zahvalili domačemu župniku Ivanu za njegovo delo in skrb za župnijo. Hkrati smo mu voščili za osebni jubilej, njegov rojstni dan. Zaželeli smo mu veliko zdravja, potrpežljivosti in moči pri skrbi za prenovo pevskega kora z novimi orglami.
Gorišnica 82
2272 Gorišnica
Župnijski upravitelj - župnik g. Ivo Holobar
tel: 02/740 80 58
gsm: 041 744 847
e-mail: zupnijski.urad.sv.marjeta@siol.net
Uradne ure: po dogovoru z g. župnikom
Nazaj na vsebino