ORGLE - ŽUPNIJA SV.MARJETA NIŽE PTUJA

Pojdi na vsebino

ORGLE

Seznanjamo Vas o nabirki sredstev, ki je stekla po vaseh ob podpisu pogodbe za izdelavo novih orgel. Iz seznama  po vaseh je razvidno, koliko je bilo donirano, koliko je bilo nabrano po nabiralnih polah poverjenikov po vaseh in koliko je tudi zlatih, srebrnih in bronastih botrov po vaseh. Razvidna je donacija občine, kakor tudi ostalih sredstev.
Nakazilo Orglarski delavnici ŠKRABL- Rogaška Slatina pa je 205.000,00€
Vsa ostala dela so potekala prostovoljno ( odstranitev starih orgel, čiščenje, odstranitev poda z peskom, priprava elektro instalacije, pleskanje in izdelava estriha).
To je kratko obvestilo vsem o porabi vaših darovanih sredstev za orgle.
Kot župnik se Vam do sedaj za Vaša darovana sredstva iskreno zahvaljujem in hkrati tudi prosim za razumevanj, da se ta projekt tudi dokonča.
Blagoslovitev novih orgel je določen  25.junij 2023.
Z Božjo pomočjo smo naredili zelo veliko in če mu bomo ostali zvesti, bomo naredili še veliko več!  Tako je zapisal Sv. Janez Bosko
18.11.2022
 
 
NOVE ORGLE ZA CERKEV SV. MARJETE NIŽE PTUJA
 
V GORIŠNICI
 
 
 
Beseda orgle prihaja iz grške besede organon in pomeni orodje. Že v srednjem veku so jih postavili v latinsko cerkev, kjer so bile in so še vedno v veliki časti in so nepogrešljiv instrument pri krščanskem bogoslužju. Orgle so zagotovo najstarejše glasbilo s tipkami, kar se jih je ohranilo do današnjega dne. Prve orgle so izdelali Grki v 3. stol. pr. n. št. v Aleksandriji na vodni pogon, tako imenovane vodne orgle.
 
 
Bolj kot so umetniško izdelane in večje kot so boljše lahko izpolnjujejo svoje poslanstvo v bogoslužju in med koncerti. Spadajo med največja glasbila in so si zato v svojem več kot 2000 letnem razvoju zaslužile vzdevek Kraljica instrumentov.
 
 
Orgle za župnijsko cerkev sv. Marjete bodo imele 24 samostojnih pojočih registrov, II manuala in pedal ter bodo vsebovale natanko 1.494 piščali, od tega 314 lesenih ter 1.180 kovinskih iz zlitine kositra in svinca. Vse te piščali bodo popolnoma različne, saj bo vsaka piščal v orglah unikat in bo vsaka zase intonirana ter uglašena, a vse se bodo po končani intonaciji in uglasitvi med seboj dobro dopolnjevale in se zlivale v prijetno harmonijo. Največja piščal bo merila skoraj 5 m, najmanjša pa le nekaj mm.
 
 
Za vaše nove orgle smo izrisali več kot 400 m2 načrtov, za instrument pa bo izdelanih in vanj vgrajenih približno 200.000 različnih delov iz različnih materialov.
 
 
17 kovinskih registrov oz. 1.124 piščali je že izdelanih ter pripravljenih za naslednjo fazo del, to je predintonacijo. Tudi vseh 7 lesenih registrov s 314 piščalmi je v končni fazi izdelave. Sapnice I. manuala, II. manuala in pedala so prav tako v končni fazi zaključnih del. Igralnik in manualne klaviature so  proizvodnem procesu, zdaj pa bomo pričeli še z izdelavo ohišja orgel, mehanske tonske trakture in električne registrske trakture. Do danes je izdelanih ca. 60% orgelskih delov.
 
 
Orgle bodo imele mehansko tonsko in električno registrsko trakturo, hrastovo dvodelno ohišje ter pozlačene dekorje. Velikost posameznega ohišja orgel: višina 5.550 mm, širina orgel 2.240 mm globina 2.850 mm.
 
 
Nazaj na vsebino